Steeds meer behoefte aan meer natuurlijke geneeswijzen

Naast de reguliere medische behandelingen bieden steeds meer ziekenhuizen een vorm van complementaire zorg aan. Deze term beslaat een brede waaier aan meer natuurlijke of zogenaamde “alternatieve” behandelingen; van massage tot aromatherapie en van meditatietechnieken tot hypnose. De interesse in deze behandelingen – bewezen en niet-bewezen – groeit op alle niveaus, van patiënten tot artsen en bestuurders.

De behoefte aan meer natuurlijke geneeswijzen komt voort uit een veranderend mensbeeld in de maatschappij en een andere visie op gezondheid en ziekte. Het doel van complementaire zorg is niet zozeer genezen, maar het bevorderen van welzijn.

De gebruikte behandelmethodes bij EMOCARE zijn, door hun paramedische benadering, bij uitstek geschikt als een vorm van complementaire zorg. Kijk eens op www.emocare.nl

Vele complementaire behandelmethodes blijken in wetenschappelijk onderzoek effectief bij angst, onrust, stress en pijn. Dit zijn klachten die het lijden van de patiënt vergroten, de opnameduur verlengen, het medicatiegebruik vergroten en veel tijd vragen van de verpleegkundige en verzorgende.

Uit onderzoek in integratieve centra in de Verenigde Staten blijkt dat de inzet van complementaire zorg in een helende omgeving de kosten voor de zorg drastisch verlagen. Patiënten gebruiken minder medicijnen en worden sneller ontslagen.

AMC-kinderarts Marc Benninga begon tien jaar geleden een onderzoek naar de werking van hypnose bij kinderen met onverklaarbare chronische buikklachten. Hij kreeg het verwijt kinderen aan kwakzalverij bloot te stellen. Benninga liet zich er niet door weerhouden. “Het bleek het meest succesvolle onderzoek dat ik ooit gedaan heb”, zegt hij, “85 procent van de kinderen had aanzienlijk minder pijn na zes sessies bij een hypnotherapeut. Na een bezoek aan mij, de kinderarts, was dat 25 procent. Inmiddels hebben we een tweede grote klinische studie verricht in tien ziekenhuizen die laat zien dat hypnotherapie effectief is.” Zie http://www.nrc.nl/…/zweven-in-het-ziekenhuis-3295629-a15121…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *