TRAUMASENSITIEVE MASSAGE

Stressvolle gebeurtenissen en trauma verminderen het vermogen tot contact met ons lichaam. Het maakt van ons vaak een “wandelend hoofd”. Therapeutische traumasensitieve massage oftewel body de-armouring kan je helpen de verbinding met je lichaam te herstellen, je gevoel van veiligheid en basisvertrouwen te vergroten en te (leren) ontspannen en ontvangen.Overweldigende ervaringen en gevoelens zoals angst, verdriet, boosheid, schaamte, schuld en machteloosheid kunnen zich vastzetten in het lichaam in de vorm van zgn. micro-verkrampingen in ons fascia/bindweefsel. Ook wel armour genaamd.

Letterlijk vertaald betekent armour “harnas” of “schild”. Zij is het resultaat van de manier waarop het lichaam ons beschermt op het moment dat we iets meemaken dat te overweldigend is om écht te voelen of wanneer de vrijgemaakte energie om te “vechten” of te “vluchten” niet wordt benut.

Armour kan ontstaan in reactie op “grote” gebeurtenissen, alsook op ogenschijnlijk “kleine” gebeurtenissen. Dit komt tot uiting in fysieke spanningsklachten of pijn, maar het kan ook zijn dat je het gevoel of de verbinding met sommige delen van het lichaam verliest.

Onbewust leidt armour tot verlies van contact met onszelf en beïnvloed het onze gezondheid en mentale welzijn, zelfbeeld, relaties, werk en hoe we in de wereld verschijnen. Het gevolg kan zijn dat je afleiding zoekt in prikkels buiten jezelf, zoals eten, drinken, social media, een drukke agenda, werk, etc.

Ieder mens heeft armour in het lichaam. Dit doet zich voor in de vorm van druk op de schedelbasis en hersenstam, het ademhalingsmembraan, het hart, het spijsverteringsstelsel, spanning in spieren en weefsels, organen en geslachtsdelen, of fysieke en emotionele pijn, en als blokkades in ons energielichaam.

Traumasensitieve massage in de vorm van body de-armouring is een nieuwe term voor een methode die al eeuwenlang in traditionele culturen wordt toegepast. Deze techniek brengt liefdevolle aandacht naar gebieden van spanning, pijn, gevoelloosheid en disconnectie door middel van aanraking, externe of interne drukpunten, rekken, duwen, schudden, adem, geluid en beweging.

Door de aanraking wordt het lichaam ‘wakker’ gemaakt en de hartverbinding die posttraumatische groei ondersteunt gecultiveerd. Het lichaam verzacht, opent en ontspant zodat vastgezette energie op een gerichte en gedoseerde manier vrij kan komen en de levensenergie weer gaat stromen.

Traumasensitieve massage kan je ondersteunen om weer comfortabel te leren leven in je lichaam. Zonder armour is je leven voller, je lichaam gevoeliger, je levenslust groter en kan je levensenergie stromen. Je kunt je letterlijk en figuurlijk vrijer bewegen en meer jezelf zijn, zodat je het leven kunt (be)leven zoals dat voor jou bedoeld is.


Traumasenstieve massage / de-armouring wordt gegeven door Pomme of Maud. Heb je een voorkeur, laat dit dan even weten.


SEXUAL HEALING & DE-ARMOURING

Indien er sprake is van armour in buik- en bekkengebied, de bovenbenen, vagina (yoni), penis (lingam) en rondom anus en perineum, raden we je aan een full body de-armouring sessie (150 min) te boeken, zodat er voldoende tijd en ruimte is.

In het geval van trauma op het gebied van intimiteit en seksualiteit zoals grensoverschrijdend gedrag, misbruik, aanranding, verkrachting of anders, kan seksuologische counseling en/of psychotherapie deel uit maken van de sessie. Gelieve dit van te voren aan te geven.


WORKSHOP BODY DE-ARMOURING

Wil je zelf de basisprincipes van body de-armouring leren? Meld je dan aan voor de 1-daagse workshop. Hierin leer je o.a. over de impact van trauma op ons lichaam en leven, de polyvagaaltheorie, the wheel of consent, de kunst van aanwezig zijn, verbondenheid, veiligheid, feedback, de energie van de partner volgen, energie sturen, verschillende soorten van aanraking en het lokaliseren en de-armouren van triggerpoints.“Armour is a self-defense. It is an intelligence that your body activated to keep you safe by closing your heart and armouring up. De-armouring is helping the body to release contracted tissue and the emotion which is held within.”