Verlies en trauma…

Verlies en trauma; een emotionele, schokkende of levensbedreigende gebeurtenis kan diep ingrijpen in het leven van mensen. Niet iedereen lukt het deze ervaring op eigen kracht te ‘verwerken’. Onze hersenen hebben een natuurlijk beschermingsmechanisme. Ingrijpende gebeurtenissen worden vaak in een “bijna” afgesloten geheugengebied opgeslagen. In het dagelijkse leven is het dan of men het is “vergeten”. We zeggen dan wel eens dat het een plekje heeft gekregen, maar niets is minder waar.

We ontwikkelen zogenaamde overlevingsstrategieën (gedragspatronen en overtuigingen). Deze strategieën worden zichtbaar in je lichaam: in je houding, je ademhaling, stofwisseling en spierspanning. Ook zie je dit terug in hoe je je voelt, wat je waarneemt, in je gedachten, interpretaties en opvattingen over mensen en gebeurtenissen. Zo bescherm en verdedig je jezelf (onbewust) zo goed en zo kwaad als het kan, waardoor je leven meer uit “overleven” bestaat in plaats van leven. 

Het komt ook vaak voor dat onaangename herinneringen zich op de meest onverwachte momenten weer opdringen, onder meer in de vorm van herbelevingen en nachtmerries. Ook kunnen er symptomen optreden zoals verhoogde prikkelbaarheid, concentratieproblemen, lusteloosheid, gevoelens van vervreemding, angstaanvallen, schrikachtigheid, slapeloosheid en vermijdingsgedrag. Er wordt dan ook wel gesproken over een ‘post traumatische stress stoornis’ (PTSS). In dat geval bevindt ons lichaam zich voortdurend in de “gevaarmodus”, waarbij de prioriteit ligt bij “overleven” (vechten, vluchten, bevriezen) en het lichaam niet meer de kans krijgt om te herstellen, met alle gevolgen van dien…

EMOCARE maakt gebruik van behandelmethodes die met succes worden toegepast bij het verwerken van emotionele gebeurtenissen en traumatische ervaringen. Het bewust oproepen of herbeleven van de desbetreffende situatie door er over te praten of aan te denken, is hierbij niet noodzakelijk. In tegendeel, dit is juist niet bevorderlijk voor het herstel. Symptomen en klachten (zgn. blokkades) worden op een eenvoudige, snelle, doeltreffende en zachte manier opgelost.

De pijnlijke herinnering verliest kracht en emotionele lading. Het wordt steeds gemakkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Herinneringsbeelden kunnen veranderen, waziger of kleiner worden. Minder onprettige aspecten van dezelfde situatie kunnen eventueel naar voren komen. Spontaan kunnen nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. De effecten dragen ertoe bij dat de pijnlijke ervaring een steeds betere plek krijgt in het leven van de persoon.

De behandelingen roepen een verzachtende kalmte op die de geest tot rust brengt en het lichaam ontspant, zodat je bevrijd wordt van spanning, stress en zorgen, en een gevoel van “welzijn” of “welbevinden” bereikt. In deze staat of toestand kan genezing optreden doordat cellen regenereren, weefsels herstellen,  hormonen in balans komen, het immuunsysteem verbetert en het lichaam gaat ontgiften. Veel mensen voelen een nieuwe spontaniteit in zich opkomen, met een kinderlijke energie. Heling op dit niveau brengt vreugde en vitaliteit terug in het leven, waardoor de natuurlijke balans wordt hersteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *