Voorjaarsmoeheid

03De zon breekt door, de vogels fluiten: het wordt weer voorjaar… Toch moe, weinig energie en nergens zin in? Voor sommige mensen is dit een jaarlijks terugkerend verschijnsel, dat we in de volksmond ‘voorjaarsmoeheid’ noemen. Voorjaarsmoeheid – ook wel voorjaarsdip genoemd – is de nasleep van de winterdip, waarbij je mentaal moe bent van het afwachten op betere dagen. Vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen zijn enkele klachten die bij dit verschijnsel horen. Eigenlijk is het meer de voorbije winter dan de aankomende lente die ons parten speelt.

Mensen die last hebben van de winterdip, zullen ook eerder de gevolgen merken wanneer lichaam en geest in de lente weer blootgesteld worden aan zonlicht. De overgang van de ‘donkere’ naar de ‘lichte’ periode is dan te groot. De kans op een voorjaarsdip is bij deze mensen dan ook groter.

In Nederland lijden ongeveer 500.000 mensen aan een ernstige winterdip (winterdepressie), waarvan veel meer vrouwen dan mannen. Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger, ook waar het om weersveranderingen gaat. Deze groep zal zich dan ook herkennen in ‘aanpassingsproblemen’ in het voorjaar. Deze problemen verdwijnen echter wanneer het lichaam gewend raakt aan de veranderingen.

Voorjaarsmoeheid voorkomen of tegengaan lijkt misschien moeilijk, maar dat valt eigenlijk best mee. Een onderscheid tussen emotionele en fysieke aspecten van de dip is daarbij handig, want ze vragen om verschillende wegwerktactieken. EMOCARE helpt je om op een doeltreffende wijze van jouw voorjaarsmoeheid af te komen en de natuurlijke balans te herstellen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *