TRAUMA INTEGRATIE MASSAGE

Stressvolle gebeurtenissen en trauma verminderen het vermogen tot contact met ons lichaam. Het maakt van ons vaak een “wandelend hoofd” . Trauma Integratie Massage kan ondersteuning bieden als complementaire behandelwijze bij herstel van burn-out, stress- of trauma gerelateerde klachten.

Trauma Integratie Massage brengt liefdevolle aandacht naar gebieden van spanning, pijn, gevoelloosheid en disconnectie door middel van zachte aanraking en op basis van rust en vertrouwen. Zij draagt bij aan het herstellen van de verbinding met het lichaam en het vergroten van het gevoel van veiligheid en basisvertrouwen.

Lichaam en geest kunnen ontspannen en het vermogen van het lichaam om de natuurlijke balans te herstellen wordt geactiveerd. Hierdoor gaat de levensenergie weer vrij(er) stromen en krijgen levenskracht, levensvreugde en levensgeluk weer een plek in jouw leven.


De meest natuurlijke manier om mensen te kalmeren is via aanraking. Helaas rust er in onze samenleving nog steeds een taboe op aanraking.

Aanraking is echter net zoals zuurstof en voeding een primaire levensbehoefte. Er is ooit onderzoek gedaan naar baby apen die niet aangeraakt werden en alleen mechanisch voeding toegediend kregen. Zij werden ziek en stierven door het gebrek aan huid-op-huidcontact. Aanraking is echt van levensbelang. Het is een vorm van erkenning. Aanraking ligt aan de basis van onze relationele ervaring en geeft ons bestaansrecht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat afgestemde, zorgzame aanraking van cruciaal belang is voor de normale ontwikkeling van de hersenen en een gezonde emotionele en cognitieve rijping.

Onverwerkte traumatische ervaringen veroorzaken stress in het lichaam en laten daar (trauma)sporen achter in de vorm van spanningen/micro-verkrampingen. Liefdevolle aanraking creëert het gevoel van heelheid, veiligheid en bescherming dat zo belangrijk is bij herstel van spanning, stress en trauma.

Trauma Integratie Massage werkt helend en kalmeert het zenuwstelsel, waardoor het lichaam leert dat het veilig is/kan zijn. Het brein krijgt het rustgevende signaal dat het gevaar is geweken. Hierdoor komt het biologisch stress systeem tot rust, kunnen cellen en weefsels regenereren, spieren ontspannen, komen hormonen in balans, verbetert het immuunsysteem, wordt de bloedsomloop en lymfestroom bevordert en veranderd het brein ten goede.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat door liefdevolle aanraking er een aantal stofjes vrijkomen. Dat zijn onder andere de hormonen oxytocine, dopamine en endorfine. Bij huidcontact daalt het stresshormoon cortisol en stijgt het “knuffelhormoon” oxytocine. Oxytocine geeft je niet alleen een ontspannen, veilig en vertrouwd gevoel, maar zorgt er ook voor dat stress en angst afnemen. Het laat de bloeddruk dalen, bevordert de spijsvertering en verlicht pijn. Ook dopamine en endorfine zijn “gelukshormonen” en zorgen voor een aangenaam gevoel.

Door aanraking kun je dus beter omgaan met stressvolle situaties, pijn beter verdragen en voel je je gelukkiger. Je komt uit de chronische stressreactie en kunt weer (leren) ontspannen, waardoor ook de energie van geblokkeerde gevoelens kunnen vrijkomen.

Bovendien kan veilige aanraking helpen de grenzen van je lichaam terug te vinden en je autonomie te versterken. Het draagt bij aan het vergroten van lichaamsbewustzijn; welke sensaties neem ik waar, waar bevindt mijn lichaam zich, waar begint het en waar houdt het op. Dit helpt jezelf te oriënteren in tijd, plaats en ruimte en te ervaren wie en waar je bent. Dit vermindert de aanhoudende waakzaamheid die vaak volgt op trauma en vergroot het gevoel van empowerment.

Trauma Integratie Massage is een behandeling op maat en kan je ondersteunen om weer comfortabel te leren leven in je lichaam en letterlijk en figuurlijk (weer) lichter in het leven te staan. Toegepaste technieken komen voort uit o.a. Klassieke massage, Ontspanningsmassage, Holistic Pulsing, Acupressuur/Drukpunt massage, Triggerpoint massage, Body de-armouring, NeuroAffective Touch, Lomi Lomi massage, Tantra massage en Regenesis Therapie. De massage wordt soms en/of op verzoek gecombineerd met oorkaarsen of het gebruik van moksa.