BODY DE-ARMOURING

Letterlijk vertaald betekent armour “harnas” of “schild”.

Armour ontstaat wanneer het lichaam de energie die in stressvolle situaties of tijdens ingrijpende gebeurtenissen wordt vrijgemaakt om te vechten, vluchten of bevriezen, niet kan aanspreken of benutten. Bijvoorbeeld omdat we niet bij machte zijn om iets te doen, er niemand is die ons echt ziet of hoort in onze ervaring, of omdat we zelf onvoldoende tijd nemen om de impact van een ervaring écht te doorvoelen.

Het gevolg is dat het lichaam de overlevingsenergie vasthoudt in de vorm van spanningen/micro-verkrampingen in het spier- en bindweefsel, in ons fascia (bindweefselvliezen die direct in verbinding staan met ons zenuwstelsel), alsook in ons cellulaire geheugen, brein en DNA.

Het lichaam “wapent zich” en houdt de armour net zo lang vast totdat we ons ervan bewust worden of er aan toe zijn om te voelen wat we destijds om wat voor reden dan ook nog niet konden voelen.

De-armouring betekent “ontwapenen”. Het is een nieuwe term voor een methode die al eeuwenlang in traditionele culturen wordt toegepast. Deze techniek brengt liefdevolle aandacht naar gebieden van spanning, pijn, gevoelloosheid en disconnectie door middel van zachte aanraking, beweging, ademhaling en geluid op basis van rust en vertrouwen. Hierbij bewegen we met de snelheid van het lichaam – met respect voor de behoefte aan zachtheid en veiligheid – zonder te proberen iets te forceren, te manipuleren of te fixen.

Het lichaam wordt uitgenodigd om vastgezette overlevingsenergie op een gerichte en gedoseerde manier vrij te laten. Zo krijgt het brein het signaal dat het gevaar (eindelijk) is geweken en kan de levensenergie weer gaan stromen. Dit kan in een relatief korte tijd op verschillende gebieden in je leven tot positieve resultaten leiden.Ieder mens heeft armour in het lichaam. Dit doet zich voor in de vorm van druk op de schedelbasis, hersenstam, ademhalingsmembraan, hart of spijsverteringsstelsel, als spanning in spieren, weefsels of organen, als fysieke of emotionele pijn en als blokkades in ons energielichaam.

Armour kan ontstaan in reactie op grote gebeurtenissen, alsook op ogenschijnlijk kleine. Onbewust leidt het tot verlies van contact met onszelf. Het blokkeert onze levensenergie en daarmee onze levensvreugde en levenskracht. Dit wordt zichtbaar in ons denken, voelen en doen, alsook in ons zelfbeeld, veerkracht, persoonlijkheid, gezondheid, vitaliteit, relaties, werk en keuzes die we maken.

Body de-armouring is een fantastische techniek die druk, spanning en blokkades snel en efficiënt transformeert middels zachte aanraking, externe of interne drukpunten, beweging, rekken, strekken, duwen, schudden, ademhaling en geluid op basis van rust en vertrouwen.

De behandelingen werken door tot op een diep niveau. Het lichaam verzacht, opent, ontspant en wordt uitgenodigd haar natuurlijke vermogen tot herstel, vitaliteit en veerkracht in te zetten.

Resultaat is dat het biologisch stress systeem tot rust komt, cellen en weefsels kunnen regenereren, spieren ontspannen, hormonen in balans komen, het immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop en lymfestroom worden bevordert.

Daarnaast beïnvloed de behandeling ook het brein en ons DNA, waardoor ook gedachte- en gedragspatronen veranderen. Dit simpelweg omdat de imprints van de stressvolle gebeurtenissen en bijbehorende “programmeringen” op alle niveaus veranderen: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch.

Tijdens de body de-armouring sessies wordt er voornamelijk gewerkt op buik-, bekken- en borstgebied, alsook de onderrug, wervelkolom, nek en schedel. Vrijwel iedereen houdt echter ook spanning vast in de bovenbenen, vagina (yoni), penis (lingam) en rondom anus en perineum. Deze delen van het lichaam maken echter niet standaard deel uit van een sessie.

In het geval van problemen op het gebied van intimiteit en seksualiteit of ervaringen met grensoverschrijdend gedrag, misbruik, aanranding, verkrachting of anders, kan interne en genitale (sexual) de-armouring in combinatie met seksuologische counseling en/of psychotherapie deel uit maken van een behandeltraject. Dit echter enkel na overleg en het opstellen van een overeenkomst.

Zonder armour is je leven voller, je lichaam gevoeliger, je levenslust groter en kan je levensenergie weer stromen. Je kunt je letterlijk en figuurlijk vrijer bewegen en meer jezelf zijn, zodat jij het leven (weer) kunt (be)leven zoals dat voor jou bedoeld is.


De sessie is als volgt opgebouwd:

Binnenkomst; verbinden met jezelf en elkaar door middel van stilte, beweging, aanraking, ademhaling en een sharing.

Trauma release bestaat uit enkele bewegingsoefeningen waarmee het lichaam uitgenodigd wordt om in beweging te komen middels (neurogene) trillingen. Hiermee ontleent het lichaam ons direct toegang tot het zenuwstelsel, zodat blokkades in de vorm van diep opgeslagen spanning, stress en trauma losgelaten en imprints op alle niveaus getransformeerd en geïntegreerd kunnen worden.

Body de-armouring (gekleed of ongekleed) middels zachte aanraking, externe of interne drukpunten, beweging, rekken, strekken, duwen, schudden, ademhaling en geluid op basis van rust en vertrouwen.

Integratie; verbinden met jezelf en elkaar door middel van stilte en een sharing.

Pomme is opgeleid door Susanne Roursgaard in de Gaia Method, alsook door De’an Matuka en Sanna Sanita in de meer traditionele vorm van de-armouring.

KLIK HIER voor meer informatie over de Gaia Method.


INTRODUCTIE WORKSHOP BODY DE-ARMOURING

Wil je zelf de basisprincipes van body de-armouring leren? Meld je dan aan voor de 1-daagse workshop. Hierin leer je o.a. over de impact van trauma op ons lichaam en leven, de polyvagaaltheorie, de kunst van aanwezig zijn, verbondenheid, veiligheid, feedback, de energie van de partner volgen, energie sturen, verschillende soorten van aanraking en het lokaliseren en de-armouren van triggerpoints.

Klik hier voor meer info of aanmelden.


Armour is a selfdefense. It is an intelligence that your body activated to keep you save.”

~ Susanne Roursgaard ~